Podnebni cilji podjetja SES

Kot CITYCENTER, največje nakupovalno središče v Celju in okolici ter drugo največje v severovzhodni Sloveniji , izkazujemo svojo odgovornost do ljudi, regije in okolja – danes in za prihodnje generacije.

Zato CITYCENTER že leta vztraja pri energetski učinkovitosti, proaktivnem varovanju okolja, alternativni energiji in trajnostni mobilnosti. V ta namen je družba SES Spar European Shopping Centres (Sparova evropska nakupovalna središča), ki upravlja Citycenter, zastavil jasne podnebne cilje, ki bodo uresničeni najkasneje do leta 2050.

88 % zmanjšanje emisij CO²

100 % energije iz obnovljivih virov

46 % prihranek pri porabi energije

Fotovoltaični paneli na razpoložljivih strešnih površinah

Novica
Pričetek izgradnje sončne elektrarne
SES sledi smernicam zelenega prehoda, razogljičenja družbe in nacionalnega energetskega koncepta

Nakupovalna središča SES (ALEJA, Citypark, Center Vič, Citycenter Celje in Europark Maribor), ki so že več let zavezana k aktivnemu zmanjševanju porabe energije in okolju prijaznemu delovanju, bodo z letošnjim letom opremljena še s sončnimi elektrarnami na strehah. V Citycentru Celje bomo v sončno elektrarno, moči 987 kilovatov,  investirali 1,2 milijona evrov. Emisije CO2 bomo s tem zmanjšali za 292 ton, kar je enako, kot če bi zasadili več kot 13 tisoč dreves.

Novica
Certifikat TÜV AUSTRIA
Citycenter je prejemnik certifikata TÜV AUSTRIA za obvladovanje najvišjih higienskih standardov

Higiena in varnost sta v Citycentru Celje že od nekdaj na prvem mestu. Ob upoštevanju vseh ukrepov in predpisov, ki so veljali ob globalni pandemiji COVIDA-19, smo veljavne higienske standarde še dodatno dvignili – higienski koncept v Citycentru Celje je certificiran v skladu s standardom higienskega upravljanja TÜV AUSTRIA, mednarodno dejavne ter vodilne nadzorne in inšpekcijske službe.
Skrbimo za vaše varno nakupovanje.

Mobilnost in dostopnost

CITYCENTER je največje nakupovalno središče v Celju in okolici ter drugo največje v severovzhodni Sloveniji in je vse od odprtja leta 2006 številka ena v regiji. Citycenter v Celju se nahaja v bližini izvoza z avtoceste A1. Neposredno pred Citycentrom sta dve avtobusni postajališči, iz središča mesta pa v le nekaj minutah prispete do nas tudi peš ali s kolesom.

Usmerjeni v trajno mobilnost

10 sodobnih e-polnilnic v parkirni hiši

Med obiskovalci Citycentra je čedalje več uporabnikov električnih vozil, zato smo v 1. nadstropju garažne hiše postavili kar 10 novih električnih postaj. Na Celjskem je to največje število e-polnilnic za električna vozila na enem mestu, vključene pa so v sistem »Gremo na elektriko«.

Prometne povezave

Z avtobusom, z e-kolesom ali peš

Pred Citycentrom so na voljo javna kolesa, uporaba sistema pa je preprosta – najprej se morate registrirati v sistem, potem pa samo izberete kolo in že lahko odkolesarite! Neposredno pred Citycentrom se nahajata tudi 2 avtobusni postajališči, v kolikor se odpravite peš, pa ste iz središča mesta pri nas v le nekaj minutah.

Storitve
Avtobusna postaja
Neposredno pred Citycentrom se nahajata dve avtobusni postajališči.
KolesCE
Pred Citycentrom so na voljo javna kolesa. Uporaba sistema je preprosta – najprej se morate registrirati v sistem, to lahko opravite prek spleta, aplikacije ali na enem od naših prodajnih mest (Potovalna agencija Nomago Celje). Potem pa samo izberete kolo in že lahko odkolesarite!

Kontakt:
T: +386 (0)1 431 77 00
E: bikes@nomago.si
Bikes NOMAGO
Električna polnilna postaja
Lokacija: 1. nadstropje garažne hiše

V Citycentru Celje smo v sodelovanju z »GREMO NA ELEKTRIKO« (sistem Elektra Ljubljana) v 1. nadstropju garažne hiše postavili nove, sodobne polnilne postaje za električna vozila. Vabljeni vsi uporabniki električnih prevoznih sredstev. Poskrbite za svoje električno vozilo v času obratovanja nakupovalnega središča enostavno in brez skrbi – med nakupovanjem, obiskom kavarne ali restavracije v Citycentru Celje.
www.gremonaelektriko.si

Upravljanje z energijo

Leta 2019 je SES za avstrijske centre ter za vse trgovine INTERSPAR in lokacije Maximarkt v skupini uvedel sistem upravljanja z energijo po standardu EN ISO 50001:2018, ki ga je ponovno certificiral TÜV AUSTRIA 2022. Obenem je SES sistem upravljanja z energijo razširil na vsa nakupovalna središča SES v Sloveniji in Italiji ter pridobil certifikat TÜV AUSTRIA za nakupovalna središča v obeh državah. Kot razvijalec, graditelj in upravljalec poslovnih nepremičnin se SES zavzema za še večji prispevek k varstvu podnebja s trajnostnim razvojem nepremičnin. Cilje naj bi dosegli do leta 2050.

Več podrobnosti o družbeni odgovornosti >>

Optimizirano hlajenje, prezračevanje in ogrevanje

Uravnavanje prezračevanja v skladu s potrebami

V Citycentru stalno spremljamo kakovost počutja preko centralno nadzornega sistema (CNS sistem). Energijo vrača (tako hlajenje poleti kot gretje pozimi) preko rekuperatorjev energije in z CNS-om regulira tudi najboljšo kvaliteto zraka v centru – zmanjšuje količino zunanjega zraka odvisno od kvalitete notranjega.

LED-osvetlitev

Okolju prijazna razsvetljava

Družba SES je zavezana k okolju prijaznemu delovanju in varčevanju z viri na vseh svojih 30 nakupovalnih destinacijah, aktivno zmanjševanje porabe energije pa je na dnevnem redu že več let. V preteklosti je to na primer vključevalo postopen popoln prehod na energetsko varčno tehnologijo LED za zunanjo in notranjo razsvetljavo, uporabo rekuperacije toplote (črpanje toplega zraka in shranjevanje zbrane toplote) in nočnega prezračevanja za klimatizacijo ter sistem za nadzor prezračevanja v nakupovalnem središču, ki je prilagojen frekvenci obiskovalcev. Z prehodom na LED se je zmanjšala poraba električne energije kot tudi potreba za hlajenje zaradi manjših izgub svetlobe v toploto.

Človek in družba

Sprejemamo družbeno odgovornost, bodisi z dolgoletnim sodelovanjem z regionalnimi društvi, z nepozabnimi dogodki ali različnimi dobrodelnimi akcijami. V letu 2010 smo tak ustanovili humanitarni sklad Citycentrovo srce, katerega namen je pomagati socialno ogroženim družinam iz celjske regije. V okviru tega dobrodelnega sklada večkrat na leto naredimo dobrodelno akcijo za pomoč ljudem v stiski.

Regionalno priljubljeno
Kaj delamo za ljudi

Naš glavni dejavnik uspeha so naše sodelavke in sodelavci; ustvarjamo delovna mesta v regiji in smo platforma za lokalne trgovce. Kot središča za lokalno oskrbo ponujamo prebivalcem regije najpomembnejše izdelke in storitve, ki jih potrebujejo za vsakodnevno življenje. SES je obenem socialni partner številnih društev, šol in ustanov ter priljubljen kraj za druženje. Naša nakupovalna središča so za številne delovno mesto in imajo kot taka potrebno infrastrukturo in programe za zaposlene pri najemnikih.

Trajnostni nakupovalni partner

Trajnostne pobude v naših trgovinah. Trgovci, restavracije in ponudniki storitev v Citycentru se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi za trajnostno prihodnost.

Certifikati

TÜV AUSTRIA (standard ISO 50001:2018)
TÜV AUSTRIA za obvladovanje najvišjih higienskih standardov proti covidu-19
TÜV Austria za energetsko učinkovitost
Gospodarsko, okoljsko in družbeno
Družbena odgovornost

Družba SES je zavezana k okolju prijaznemu delovanju in varčevanju z viri na vseh svojih 30 nakupovalnih destinacijah, aktivno zmanjševanje porabe energije pa je na dnevnem redu že več let.

Vedno nekaj novega.
Bodite prvi na tekočem!

Prijavite se na Citycentrove e-novice in bodite prvi na tekočem z vsemi dogodki, novostmi, nagradnimi igrami in akcijskimi ponudbami v našem nakupovalnem centru.