Še
00 Dan
00 Ura
00 Min
00 Sek
: : :
do zaključka prijav na NAJ CITYCENTER STIL

Pričetek izgradnje sončne elektrarne v Citycentru Celje

tor, 31 januarja 2023

SES-ove NAKUPOVALNE DESTINACIJE BODO LETOS OPREMLJENA S SONČNIMI ELEKTRARNAMI

Nakupovalne destinacije SES (ALEJA, Citypark, Center Vič, Citycenter Celje in Europark Maribor), ki so že več let zavezana k aktivnemu zmanjševanju porabe energije in okolju prijaznemu delovanju, bodo z letošnjim letom opremljena še s sončnimi elektrarnami na strehah. »Gre za investicijo v vrednosti več kot 5,5 milijona evrov. Skupna moč sončnih elektrarn bo znašala 4,3 megavatov. Postavljene bodo predvidoma do sredine junija letos,« je pojasnil direktor družbe SES Slovenija Toni Pugelj.

V SES-u se dobro zavedajo trenutne energetske situacije, zato so se odločili, da bodo na strehe svojih nakupovalnih centov namestili sončne elektrarne. »Gre za investicijo, vredno več kot 5,5 milijona evrov. Skupna moč sončnih elektrarn bo znašala 4,3 megavatov, vgrajenih bo 10.767 panelov, s tem pa bomo privarčevali 1.239 ton CO2 emisij, kar je enako, kot če bi zasadili 55 tisoč dreves. Vsa dela bodo končana najpozneje do sredine letošnjega junija. V prihodnjih 25. letih bomo tako proizvedli 61,1 gigavatnih ur elektrike, kar bo v tem času znižalo emisije za skoraj 30 tisoč ton,« je pojasnil Pugelj in dodal: »Pogodbo smo podpisali s podjetjem Resalta. Pridobili smo že vsa soglasja, saj je to projekt, ki smo ga zastavili že pred začetkom energetske krize. S sončnimi elektrarnami bomo pokrili okoli petino potreb naših nakupovalnih centrih po elektriki.«

SES sledi smernicam zelenega prehoda, razogljičenja družbe in nacionalnega energetskega koncepta

Naložba družbe SES je skladna s smernicami zelenega prehoda, razogljičenjem družbe in nacionalnim energetskim konceptom ter zasleduje cilje vseh treh kategorij. Proizvedena električna energija v sončnih elektrarnah bo predstavljala pozitiven učinek za vse deležnike. Za lastnika objektov to pomeni dvig samooskrbnosti objektov z električno energijo proizvedeno iz obnovljivih virov. 

Pri načrtovanju in izboru vgrajene opreme je bila posebna pozornost namenjena upoštevanju predpisov in smernic s področja požarne varnosti, ob hkratnem doseganju maksimalnih izkoristkov elektrarne. Izbrana oprema nudi najnaprednejšo tehnologijo za zaščito pred požarom, poleg tega pa v energetskem smislu omogoča tudi doseganje visokih izkoristkov.

Citycenter Celje bo tako v sončno elektrarno, moči 987 kilovatov,  investiral 1,2 milijona evrov. Emisije CO2 bodo s tem zmanjšali za 292 ton.

Ukrepi za varčevanje z energijo, ki se že izvajajo

Družba SES je zavezana k okolju prijaznemu delovanju in varčevanju z viri na vseh svojih 30-ih nakupovalnih destinacijah v Evropi, aktivno zmanjševanje porabe energije pa je prisotno že več let. V preteklosti je to na primer vključevalo postopen popoln prehod na energetsko varčno tehnologijo LED za zunanjo in notranjo razsvetljavo, uporabo rekuperacije toplote (črpanje toplega zraka in shranjevanje zbrane toplote) in nočnega prezračevanja za klimatizacijo ter sistem za nadzor prezračevanja v nakupovalnem centru, ki je prilagojen frekvenci obiskovalcev.

Zaradi nastalih energetskih razmer je družba SES preučila vse dodatne možnosti za nadaljnje smiselno varčevanje z energijo. Od avgusta lani se zunanja in reklamna razsvetljava njihovih nakupovalnih centrih vklopi le eno uro pred odprtjem trgovin in izklopi eno uro po zaprtju. Ko je na prostem dovolj svetlobe, se raven osvetljenosti zmanjša, temperatura pa se v centrih prilagaja na način, da ni zmanjšano udobje za obiskovalce in zaposlene. Z novim letom so prav tako skrajšali obratovalni čas nakupovalnih centrov, s čimer so še dodatno zmanjšali porabo električne energije.