Vse nakupovalne destinacije SES v Sloveniji opremljena z velikimi fotovoltaičnimi elektrarnami

pet, 6 oktobra 2023

SES v lastno proizvodnjo električne energije v Sloveniji vlaga približno 5,5 milijona evrov

Širitev fotovoltaičnih površin v SESovih nakupovalnih centrih hitro napreduje. SES letos vlaga v izgradnjo fotovoltaičnih elektrarn v petih slovenskih nakupovalnih centrih: ALEJA, CITYPARK in CENTER VIČ v Ljubljani, CITYCENTER CELJE ter EUROPARK Maribor. Elektrarne s skupno močjo 4.261 kilovatov so postopno zaganjali od julija do septembra. Pokrivajo približno petino lastnih potreb po električni energiji in prihranijo 2.173 ton emisij CO2. Podnebni cilj družbe SES, da bo do leta 2040 s fotovoltaičnimi elektrarnami opremila vsaj 50 odstotkov razpoložljivih strešnih površin nakupovalnih destinacij, je v Sloveniji že dosežen oziroma presežen. Danes v Avstriji družba SES upravlja štiri fotovoltaične elektrarne. Do konca leta bodo dodane še tri lokacije.

Christoph Andexlinger, CEO SES Spar European Shopping Centers:

»Z zagonom petih velikih fotovoltaičnih elektrarn s skupno močjo 4.261 kilovatov na strehah naših nakupovalnih destinacij v Sloveniji smo naredili velik korak bližje zastavljenemu podnebnemu cilju. Do konca leta 2023 bo SES upravljal skupno 45.000 kvadratnih metrov fotovoltaičnih površin v nakupovalnih destinacijah v Avstriji, Italiji in Sloveniji.«

SES Spar European Shopping Centers se za vse svoje nepremičnine opira na trajnostno gradnjo ter okolju prijazno in z viri varčno delovanje. Poudarek je predvsem na širitvi fotovoltaike, tudi v Sloveniji: vseh pet nakupovalnih centrov je bilo letos opremljenih s fotovoltaično elektrarno na strehi.

Na strehah slovenskih nakupovalnih centrov so na površini 21.000 kvadratnih metrov namestili skoraj 10.000 panelov. S sončno energijo iz fotovoltaičnih elektrarn prihranijo več kot 2.173 ton emisij CO2 na leto, to je toliko, kot da bi zasadili 90.600 dreves. Pri načrtovanju in izbiri tehnološke opreme je bila pozornost namenjena posebej visoki energetski učinkovitosti.

Fotovoltaična elektrarna na ALEJI SKY

Z vrednostjo investicije v višini 748 tisoč evrov bo moč fotovoltaične elektrarne na najboljšem novem nakupovalnem centru ALEJI znašala 584 kilovata. To bo zmanjšalo emisije CO2 za 279 ton letno, kar je enako, kot če bi zasadili 11.629 dreves. Proizvodnja fotovoltaične elektrarne na ALEJI bo zadostila letnim potrebam po električni energiji za 129 gospodinjstev. Sicer pa ALEJA že ima ozelenjeno oazo na ALEJI SKY, s čimer so ob izgradnji poskrbeli za manjšo mestno toplotno obremenitev in dobro počutje svojih obiskovalcev.

Dosledna podnebna strategija in ukrepi varčevanja z energijo

V svojih 31 nakupovalnih destinacijah se SES zanaša na široko paleto okoljskih in energetsko učinkovitih ukrepov, kot so popoln prehod na LED razsvetljavo, nadzor prezračevanja glede na potrebe, 100 odstotno opustitev fosilnih goriv, rekuperacija odpadne toplote in širitev elektromobilnosti. Do konca leta 2023 bo s fotovoltaičnimi elektrarnami opremljenih že 40 odstotkov nakupovalnih centrov, ki jih upravlja SES.

SES Spar European Shopping Centers

SES – Spar European Shopping Centers razvija, gradi in upravlja nakupovalna središča v šestih državah: v Avstriji, Sloveniji, Italiji, na Madžarskem, Hrvaškem ter na Češkem. Podjetje s sedežem v Salzburgu trenutno upravlja 31 nakupovalnih lokacij v Srednji, Južni in Vzhodni Evropi z najemno površino (GLA) več kot 850.000 kvadratnih metrov. SES je vodilni na trgu v segmentu velikih nakupovalnih središč v Avstriji in Sloveniji. Z več kot 100 milijoni obiskovalcev na leto so trgovski partnerji v nakupovalnih središčih SES v letu 2022 ustvarili prodajo v višini 3,13 milijarde evrov. SES ponuja svoje znanje tudi na področjih razvoja projektov, vodenja gradnje, oddaje trgovinskih prostorov, upravljanja centrov in objektov kot tudi storitve za zunanje lastnike nakupovalnih središč. Nakupovalna središča SES so prejela že več domačih in mednarodnih nagrad za arhitekturo in oblikovanje, trajnostnost, prometno načrtovanje in inovativno trženje. Nakupovalno središče ALEJA Ljubljana je letos prejelo svetovno priznano nagrado ECSP Design and Development Award v kategoriji »Novogradnje nakupovalnih središč s površino od 15.000 do 45.000 kvadratnih metrov.« SES je del skupine SPAR Österreich. Več informacij: www.ses-european.com in presse.ses-european.com.