ODPRTO - Magazin

Show menu

Magazin

"DE BREVITATE VITAE"

STREHA NAD GLAVO, DOBRO JESTI IN PITI TER DRUŽINA IN PRIJATELJI, KI TI STOJIJO OB STRANI. TO JE POLEG ZDRAVJA VSE, KAR RABIMO. RES. V BISTVU ZELO ENOSTAVNO, A LJUDJE NE BI BILI LJUDJE, ČE NE BI TO ZAKOMPLICIRALI. KAKOPAK.  

Naše življenje je pogosto tako natrpano z delom in obveznostmi, da pozabimo, kako kratko pravzaprav je. Vemo, da so resnično pomembne stvari v vsakdanjem življenju pogosto zapostavljene, vendar le redko kaj storimo glede tega. Zakaj smo tako skopi s svojim denarjem, a na drugi strani razsipni s svojim časom, ki nam je na voljo? Življenje je kratko. Recimo, da bomo živeli 90 let. Poskusite narisati življenje s križci na list papirja. En križec za vsako leto. Prečrtajte tiste križce, leta, ki so že za vami in preštejte preostale križce. Od skupnega časa sedaj odštejte še povprečen čas, ki ga prespite. Po raziskavah sodeč je to približno 25 let. Zakaj o tem razmišljam? 

Pretekli meseci so znova pokazali, da se življenje lahko spremeni čez noč. Potovanja, druženja, šolanje že kar nekaj časa niso več samoumevni. Tudi če to morda ni najboljši čas za izpolnitev vaših sanj, ni smiselno zakopati glave v pesek rekoč: "Saj ne gre." Naredimo največ iz tega, kar imamo. Ne zapravljajmo časa z negativnimi čustvi. Tista čustva, ki si jih nihče ne želi, a so vendar med nami. Strah pred živeti, strah pred povedati svoje mnenje. Norci se množijo, ko modri molčijo, je nekoč povedal Nelson Mandela. Ne hodimo za čredo, ker bomo videli samo riti … če sem malo slikovita. Zavist. Privoščimo drugim, kar imajo, drugače si bomo iz njihove sreče naredili svojo nesrečo. Aroganca ali nadutost, ki ni nič drugega kot samozavest manjvrednostnega kompleksa. Namesto tega se trudimo biti pošteni, delavni, empatični in obzirni drug do drugega. Zavestno si vzemimo čas za ljudi in stvari, ki so nam pomembni. 

Brez dvoma živimo v spremenjenih časih, a življenje teče dalje. Rojstvo in smrt, vzponi in padci, žalost in smeh. Potrudimo se postati boljši. Vsak dan. Besede povedo, kaj bi nekdo rad bil, a dejanja tisto, kar je. Ne bo nam vedno uspelo. A ko bomo padli, vstanimo in poskusimo znova. Dragi moji, kot je rekel bivši politik in kancler Vzhodne Nemčije Konrad Adenauer: "Ni nevarno pasti, niti sramotno. Obležati pa je oboje." Ker kot pravi naslov tokratnega uvodnika, življenje je kratko! 

Vse najboljše! 
Darja Lesjak, center manager
Darja Lesjak, center manager
Darja Lesjak, center manager
ARHIV