ODPRTO - Magazin

Show menu

Magazin

TRADICIJA IN OBIČAJI

Darja Lesjak, center manager
Darja Lesjak, center manager
VSAKA VERA, VSAKA DRŽAVA IN CELO VSAKA REGIJA JIH IMA. OBIČAJE IN TRADICIJE. »TO JE ŽE OD NEKDAJ TAKO«. KLASIČNI, VELIKOKRAT SLIŠAN STAVEK, KADAR JE GOVORA O TRADICIJI. 

Same procedure »as every year«, kot se glasi kultni stavek iz skeča Večerja za enega, osemnajstminutne zgodbice o angleški dami iz visoke družbe, ki slavi devetdeseti rojstni dan s štirimi že pokojnimi prijatelji, zato njihove kozarce ob vsaki zdravici, in teh je veliko, požrtvovalno izprazni butler James. »Enak postopek kot lansko leto, miss Sophie?« jo vpraša pred vsakim hodom slavnostne večerje. »Enak postopek kot vsako leto«, mu odgovarja »gospodična« Sophie. Ne glede na to, ali pustni sprevod, cvetje ob materinskem dnevu ali torta za rojstni dan, vsak običaj ima svojo dolgoletno zgodovino in svoj čar.

Leto se počasi izteka in pred vrati je adventni čas. Prihajajo tedni, v katerih imajo običaji posebno mesto. Kako globoko so tradicije in običaji zakoreninjeni v nas, lepo kaže primer iz zgodovine. 24. decembra 1914 je sredi prve svetovne vojne za trenutek nastal mir. Nemški, francoski in britanski vojaki so prekršili vojaške ukaze in na zahodni fronti prenehali s streljanjem. Z dvignjenimi rokami so na sveti večer zapustili svoje rove, skupaj peli Sveto noč, si medsebojno podarjali cigarete, igrali nogomet. Magični trenutek sredi vojne vihre in dokaz, kako velika je moč tradicije.

Običaji in tradicije nam pomagajo - zlasti med krizami. Ravno zdaj, ko je zdravstvena situacija naredila naša življenja nepredvidljiva, je ohranitev tradicij toliko bolj pomembna. Običaji in tradicije morajo imeti pravico preživeti tudi v teh neobičajnih okoliščinah, saj nam dajejo tako potreben občutek normalnosti in hkrati samozavest, varnost in oporo. Verjamem, da bomo letos zmogli brez velikih zaključnih zabav, a bodimo pozitivni in se veselimo tudi majhnih stvari. Vonj po cimetu, domačih keksih, božična glasba, svečke. Ko postane temno že zgodaj popoldne, a z lučkami okrašena mesta in hiše dajejo toplino, širijo pozitivo in pomagajo, da lažje premagamo dolgo zimo. Nekateri otroci bodo letos prvič zavestno doživljali prihajajoče praznike. 

Dragi moji, v prvi vrsti pa starši, dedki in babice poskrbimo zase in za naše najmlajše, da jim bodo prazniki ostali v lepem spominu. Ker prihajajoči čas in prazniki so predvsem simbol družine in povezanosti med ljudmi. Ali kot je dejal francoski politik Jean Jaurès: »Tradicijni ohranjanje pepela, ampak razpihovanje plamena.«

Vse najboljše! 
Darja Lesjak, center manager
ARHIV

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011