Še
00 Dan
00 Ura
00 Min
00 Sek
: : :
do velikega koncerta Hamo & Tribute 2 Love
VABIMO VAS K SODELOVANJU na tradicionalnem božično-novoletnem sejmu. Rok za prijavo je 28. oktober 2022. Dodatne info na 03 425 12 52, 051 251 815 ali na gerlinde.tavcer@city-center.si.

Novosti & trendi

Čas je, da prebudite svoje telo, pa tudi duha. Počnite, kar vas osrečuje, kar vam prižge vaše osebno sonce.

Citystyle #4

September 2022
Citycentrov Magazin

Prelistajte nov, brezplačen izvod Magazina:

  • Intervju dr. Borut Batagelj: »Smo unikaten bazen podatkov, ki v družbi zagotovo ni dovolj cenjen in prepoznan.«
  • Moda: jesenske novosti in ideje
  • Lepota: Nega zrele kože
  • Kulinarika: Svet sira
  • Kuponi ugodnosti
  • Nagradna igra za najmlajše
  • Kaj se bo dogajalo?
Illustration
Uvodnik Citycentrovega magazina
RECI JA OPTIMIZMU!

KONEC PANIČNEGA ZAPIRANJA OKEN OB PRVEM MRAKU V STRAHU PRED KOMARJI IN KONEC ZADNJIH SPREHODOV PRED SPANJEM Z MUHOLOVCEM, DA ELIMINIRAMO ŠE ZADNJE MOTEČE LETALCE.

Prvi jesenski dnevi so tu. Veliko ljudi še potuje in uživa v zadnjih sončnih žarkih, pohaja po barvitih gozdovih ali se sprehaja po plažah. A neredko si mora sonce skozi gosto, hladno meglo že izboriti svoj prostor, dežnik in topel pulover pa postajata obvezna oprema.

Seveda ima jesen svoje čudovite strani, a na drugi strani nekako z njo povežem tudi melanholijo. Priznam. Pogrešam poletje v vsej njegovi s soncem obsijani lahkotnosti. Manj svetlobe in sonca pomeni tudi, da raven serotonina ali hormona sreče, kot ga radi poimenujejo, pade. Pa je serotonin res samo hormon sreče? Služi stabilizaciji psihe. Zagotavlja spokojnost, harmonijo in zadovoljstvo. Vključen je celo v naše prehranjevalno vedenje, ker nadzoruje naš občutek sitosti. Zanimiv mi je bil tudi prebran podatek, da duši tudi številne za nas neprijetne občutke: strah, žalost, skrbi, pa tudi agresijo.

Ideja, da kemični koktajli v možganih nadzorujejo naše dobro počutje, naše razpoloženje, občutek sreče, naše dojemanje in še veliko več, v resnici ni romantična. Kljub temu je izjemno fascinantno, da približno sto milijard živčnih celic v naših možganih med seboj komunicira z električnimi impulzi.

Brez skrbi. Lahko si pomagamo tudi sami, tako da se več gibamo, čeprav svoj namen izpolnjuje tudi kos čokolade, saj visoka vsebnost ogljikovih hidratov spodbuja tvorbo serotonina v možganih. Več čokolade, več sreče? No, vse v mejah. Če ne prej, ko bomo stopili na tehtnico, bo občutek sreče hitro splahnel.

V življenju pač ne gre vedno vse kot si želimo. A ostanimo optimisti. Pravijo, da optimisti živijo dlje. To rada verjamem. »Always look on the bright side of life« je v 70. letih pel Eric Idle, ustanovni član dobro znane komične skupine Monty Python v filmu Življenje Briana. Refren pesmi prevedeno pomeni: »Vedno poglejte življenje s pozitivne strani.«

Naj za konec delim hudomušno razlago razlike med optimistom in pesimistom – optimisti so iznašli letalo, pesimisti padalo.

Dragi moji, naj bo jesen polna letal

Vse najboljše!
Darja Lesjak, center manager