Vas zanima zdrav in trajnosten način prehranjevanja? Več lahko izveste tudi v Celju ob tradicionalnem slovenskem zajtrku in tednu slovenske hrane

V tednu slovenske hrane od 17. do 23. novembra 2025 in na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki poteka pod geslom »Moja izbira je slovenska hrana« bodo strokovnjaki iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju s celjsko podružnico Slovenskega društva za celiakijo ter dijaki in profesorji Šolskega centra Šentjur pripravili promocijski dogodek, osredotočen na informiranje o zdravem načinu življenja in prehranjevanja.

Program preventivnih stojnic, ki bodo potekale v Citycentru, v petek, 21. novembra 2025:

  • Od 9. do 14. ure bodo predstavniki Slovenskega društva za celiakijo seznanjali obiskovalce o celiakiji, kako jo lahko prepoznamo in na kaj moramo biti pozorni, ko imamo v krogu družine in prijateljev osebo s celiakijo. Obiskovalcem bodo na voljo tudi za pogovor o varnem načrtovanju obrokov, nakupovanju, shranjevanju in pripravi brezglutenskih živil. Pripravili bodo brezglutenski tradicionalni slovenski zajtrk ter recepture za pripravo brezglutenskih jedi.
  • Od 14. do 18. ure bodo dijaki Šolskega centra Šentjur predstavili zdravju prijaznejše sladke in slane prigrizke, ki jih pripravljajo znotraj njihovih izobraževalnih programov. Zainteresiranim obiskovalcem bodo na voljo tudi recepture, da si bodo lahko takšne prigrizke pripravili tudi doma. Na stojnici bodo poudarjali tudi pomen uravnotežene in lokalno pridelane hrane. Obiskovalci pa jih bodo lahko povprašali za različne praktične pekovske nasvete, ki jih bodo lahko upoštevali pri praznični peki, ki prihaja.
  • Od 9. do 18. ure bodo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, iz Območne enote Celje, promovirali zdrav način prehranjevanja, ki je pomemben dejavnik preprečevanja nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so debelost, sladkorna bolezen, srčno žilne bolezni in druge bolezni. Predstavili bodo tudi pomen zdravega krožnika, ki je osnova za načrtovanje zdravega obroka ter načela do bolj trajnostnega načina prehranjevanja.

Lepo vabljeni.

Več informacij: Janja Robida, e-naslov: [email protected] , telefon: 03 42 51 144.