Razstava

Razstava Urške Košir: GAJA – ENA SAMA

pet, 16. septembra - pet, 30. septembra
Dogodek

»Ženska fotografija nosi močno sporočilo«

Ljubljana, 22. april 2022 – Ali ste vedeli, da povprečen Evropejec na leto zapravi 600 € za oblačila in 150€ za čevlje? Da v povprečju Zemljani zapravimo skoraj 1,3 milijona € na sekundo? Naše nakupovalne navade gredo v nebo! V zadnjih 40-tih letih se je količina ladijskega transporta povečala za kar 250%.

In kaj imajo ob tem skupnega nakupovanje, fotografija in ekologija? Na videz nezdružljivo, a vendarle marsikaj. Vsi ti podatki so vzpodbudili priznano fotografinjo Urško Košir iz Studia Železna, da je ob dnevu Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, skupaj s partnerji Inštituta za zdravje in okolje in Turizmom Ljubljana, otvorila fotografsko razstavo Gaja – ena sama, na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Razstava je v septembru potovala še v Novo mesto, kjer je krasila Glavni trg, obakrat pod častnim pokroviteljstvom gospodov županov.

Razstava upodablja problematiko aktualnega življenjskega sloga, kot so brezglavo potrošništvo, uničevanje krajine ter podnebne spremembe, ki se na različne načine kažejo na kakovosti našega življenja in vplivajo na naše zdravje. Naslov razstave je izpeljan iz reka »Mama je ena sama.«

Za projekt je avtorico navdihnila pokojna stara mama Marija, ki jo je preko življenja na kmetiji vzgajala in izobraževala o pomenu in odnosu do narave, na dan otvoritve projekta pa bi praznovala okroglih 95 let. Tudi naša Zemlja oziroma mama Gaja je ena sama, kar je fotografinji služilo kot inspiracija pri zasnovi projekta: »Gaja je ena sama in si nikakor ne zasluži takšnega nehvaležnega ravnanja s svojimi viri. Ukrepati moramo sedaj, vsi skupaj, vključno s politiko in še posebej korporacijami, preden bo prepozno. Žal je trenutno pri sprejemanju zelenih odločitev še vedno na prvem mestu koristoljubje. ​Če se navežem na znan indijanski pregovor: Ko bomo posekali zadnje drevo, ujeli zadnjo ribo in zastrupili zadnjo kapljo vode, bomo spoznali, da se od denarja ne da živeti. In potem nam res ostane samo še pobeg na Mars,« poudarja fotografinja, ki v svoje projekte rada vključi lepoto in moč žensk.

»Dolgoletne izkušnje dela z ženskami so mi dale vedeti, da vsaka ženska v sebi nosi mnogo več moči, kot jo je sama morda pripravljena izraziti, lahko pa to stori s pomočjo fotografije, kjer je njena pojava ojačana z zgodbo, ki stoji za tem. Ženske na mojih fotografijah prenašajo močna sporočila, najsi gre za osebne zgodbe ali družbeno-umetniške kot je trenutna razstava. Z besedo in sliko želim spodbuditi spoznanje vsakega posameznika, da gre za zelo aktualno tematiko, v kateri smo vsi del težave. Dobra novica pa je, da smo hkrati lahko tudi del rešitve! Razstava zato za vsako od vključenih problematik predstavlja tudi rešitev oziroma dobro prakso, ki jo lahko zasledimo v Sloveniji,« dodaja avtorica.

Vedno zgodnejši datum dneva ekološkega dolga kaže na dejstvo, da s svojim planetom ne ravnamo tako, kot bi morali, zato so nujno potrebne spremembe. Da bi to dosegli, se moramo zavedati predvsem vpliva svojih dejanj in ker smo ljudje vizualna bitja, se posledic svojega ravnanja pogosto začnemo zavedati šele, ko smo z njimi soočeni. Vabljeni torej vsi, da se soočimo in pri sebi pogledamo ter s kalkulatorjem ekološkega odtisa dejansko izračunamo, kako potrošni prebivalci smo. Presenečeni bomo!

Kalkulator ekološkega odtisa ali koliko Zemelj potrebuješ za svoje bivanje?
https://izo.si/izracunaj-ekoloski-odtis/

Kontakt:
Katjuša Štingl, PR, katjastingl.pr@gmail.si, +386 70 837 137

Foto: Urška Košir / Studio Železna