Razstava

Razstava projekta Evropska vas

pon, 24. junija - sob, 29. junija
Dogodek

Evropska vas – projekt, ki združuje

8. 5. 2024 je na Glavnem trgu knežjega mesta svoja vrata na stežaj že devetnajtič odprla Evropska vas, projekt, ki je edinstven v Celju in Sloveniji. Letošnjemu praznovanju dneva Evrope in vseh narodov, ki jo sestavljamo, se je letos pridružilo kar 40 sodelujočih zavodov, ki so poskrbeli za raznolikost, pestrost in bogatos dogajanja ter razstavljenih izdelkov. Skupaj s praznovanjem Evropske vasi se je na pobudo Urada za komuniciranje Vlade RS odvijalo tudi uradno praznovanje ob 20-letnici vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo za mlade. Pod okriljem prireditve Evropska vas so se v Celju na ta dan odvijale še spremljajoče dejavnosti, ki so vključevale razstavo Zgodovinskega arhiva Celje na temo Evropske skupnosti, okroglo mizo z nekdanjim predsednikom vlade g. Peterletom, trenutnima evropskima poslancema dr. Zverom in go. Jovevo ter koordinatorjem projekta Evropska vas g. Verhovškom. Celje pa so celo dopoldne doživljali tudi vrtčevski otroci, osnovnošolci in dijaki iz vseh delov Slovenije, ki so ob 10. in 12. uri v Celjskem domu prejeli priznanja in nagrade za sodelovanje v projektu Evropa v šoli. Projekt Evropska vas je tako postal pomemben in prepoznaven dogodek ne samo v Celju temveč tudi v Sloveniji, na kar smo izjemno ponosni in se zato še toliko bolj veselimo, da se najvidnejši eksponati letošnjega projekta Evropska vas za nekaj časa selijo v Citycenter.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave med 24. in 29. 6. 2025 v Citycentru, kjer si boste obiskovalci nakupovalnega središča lahko iz prve roke ogledali ustvarjalnost in domišljijo naših mladostnikov.

Galerija

O projektu

Nekoč vseslovenski projekt Evropska vas je bil po številu sodelujočih VIZ organizacij največji projekt v Sloveniji, saj je potekal v devetih regijah, v vsaki regiji pa je v njem sodelovalo več kot 20 osnovnih šol.

Projekt v sodelovanju s slovenskimi šolami je sprva vodila Šola za ravnatelje, organizirala pa ga je Evropska hiša Maribor. Na Celjskem so projekt vodile II. OŠ Celje, IV. OŠ Celje, OŠ Frana Roša in III. OŠ Celje, ki je koordinacijo projekta v MO Celje prevzela v šolskem letu 2017/18.

Cilj in namen projekta je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete. Projekt, ki se je do danes s podporo MO Celje obdržal le še v tem delu Slovenije je namenjen vrtčevskim otrokom, osnovnošolcem in srednješolcem, kar ga naredi še toliko bolj posebnega, pestrega in zanimivega.

Učenci in učitelji iz različnih sodelujočih šol na inovativen način spoznavajo države Evropske unije, njihove značilnosti in jih ob obeležitvi dneva Evrope (9. maj) predstavijo na osrednji kulturni prireditvi na Krekovem trgu v Celju.

Evropska vas