Razstava

Razstava fotografij: robotska kirurgija

pon, 06. novembra - sob, 18. novembra
Dogodek

Vabljerni v Citycenter na razstavo fotografij o robotsko asistirani kirurgiji. Razstava bo potekala od 6.11. do 18.11.2023, z njo pa bi radi v SB Celje ozavestili obiskovalce o tehnologiji in metodi zdravljenja s pomočjo robotske kirurgije.

Movember in robotska kirurgija v Splošni bolnišnici Celje

November je čas, ko razne inštitucije in društva, med njimi tudi gibanje Movember, glasneje kot sicer opozarjajo na bolezni, za katerimi najpogosteje obolevajo moški. Med njimi so rak prostate, mod, sečnega mehurja, debelega črevesa in danke. V Splošni bolnišnici Celje pa želimo v tem času moške opolnomočiti tudi z informacijami o najsodobnejši kirurški tehnologiji, s katero že vrsto let zdravimo prav raka prostate ter debelega črevesa in danke.  

Ko smo v Splošni bolnišnici Celje pred trinajstimi leti kupili robotski sistem da Vinci in v svoje delo uvedli robotsko asistirano kirurgijo, smo s tem v slovenskem zdravstvu razburili kar nekaj duhov. Zaradi prepričanja, da lahko novo tehnologijo in drage tehnološke rešitve v dejavnost prva uvajata le klinična centra, smo morali na tej poti preskočiti kar nekaj polen.

Trinajst let kasneje ugotavljamo, da sta bila drznost in pogum na mestu, saj je nova tehnologija v obravnavo obolelih z rakom prostate in drugih uroloških pacientov prinesla novo kakovost. Tehnološke rešitve, ki operaterju omogočajo izredno natančno izpeljavo operacije, namreč omogočajo veliko manj invaziven in bolniku prijaznejši operativni poseg. To zanj pomeni manj bolečin, transfuzij, zapletov in brazgotin, krajše bivanje v bolnišnici in hitrejšo vrnitev k običajnim dnevnim aktivnostim.

Od takrat do danes smo v celjski bolnišnici z robotskim sistemom operirali več kot 3000 pacientov, dejavnost pa smo z urologije razširili tudi na področje splošne in abdominalne kirurgije, kjer s to tehnologijo operiramo raka na debelem črevesu in danki. Rezultati našega dela so vseskozi nadzorovani. Spremljata jih proizvajalec robotskega sistema in Onkološki inštitut v Ljubljani, spremljamo jih sami. Z njimi se brez zadrege predstavljamo na številnih strokovnih srečanjih doma in v tujini, saj so primerljivi rezultatom razvitih svetovnih robotskih centrov.

Robotsko asistirana kirurgija je zelo kompleksna dejavnost, ki je pomembno spremenila način dela ne le kirurških dejavnosti, ki jo uporabljata, ampak tudi ostalih, ki sodelujejo v procesu zdravljenja. Potrebnega je bilo veliko izobraževanja. S sodelovanjem v tem programu so strokovno rastle tudi druge, podporne stroke. V 3000 opravljenih operativnih posegih so sodelujoči nabrali ogromno izkušenj in rešili veliko strokovnih izzivov.

Ob letošnjem novembru, mesecu, ki ga po zaslugi mednarodnega gibanja Movember že nekaj let tudi v Sloveniji posvečamo ozaveščanju o pomenu zdravja moških, smo pripravili razstavo, ki prinaša droben uvid v tehnologijo, razvoj in organizacijo dejavnosti, s katero v naši bolnišnici zdravimo bolnike z rakom prostate, ki je poleg kožnega najpogostejši rak pri moških. Rak prostate je bolezen z dobrim preživetjem, a za učinkovito zdravljenje je pomembno, da je odkrita čim prej. Zato gospodje, ko se pojavijo težave, ne odlagajte obiska pri zdravniku! Že določitev vrednosti PSA v krvi pomaga pri odkrivanju raka prostate.

Več info:
Danijela Gorišek, univ. dipl. ekon.
Služba za odnose z javnostjo in protokol
Tel. št.: 03 423 30 14