Priprava

Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Krompir 3 minute kuhamo v vreli vodi, da se malo zmehča, nato ga odcedimo. Ko se dovolj ohladi, da ga lahko primemo, ga narežemo na pol centimetrske rezine. Čebulo drobno sesekljamo in jo na segretem maslu pražimo približno 5 minut, prilijemo vino, mleko in smetano ter mešanico segrejemo. Narezan krompir damo v veliko skledo, solimo, prelijemo z mlečno mešanico ter dodamo žajbelj, šunko in polovico sira. Previdno premešamo, da se krompirjeve rezine obdajo z mlečno mešanico.

Pekač velikosti približno 20 x 30 cm namastimo in vanj stresemo krompir. Površino poravnamo, potresemo s preostalim sirom in mletim črnim poprom. Krompir pokrijemo s folijo in pečemo 30 minut, nato folijo odstranimo, posipamo po vrhu narastka sesekljan peteršilj in pečemo še 30 do 40 minut. Jed je pripravljena, ko se površina obarva zlato rjavo in jo z vilicami zlahka prebodemo. Postrežemo vroče