Radovednost je doma v otroškem parku Džungla

pet, 6 oktobra 2023

TEDEN OTROKA JE V CITYCENTRU CELJE MINIL V ZNAMENJU OTROŠKE RADOVEDNOSTI – »KAJ-JEV IN ZAKAJ-EV«

Ta teden je v otroškem parku Džungla v Citycentru Celje minil v znamenju raziskovanja in novih spoznanj, branja ter pogovarjanja, sproščenih skupnih trenutkov pa tudi zabave. Letošnja osrednja tema tedna otroka se poveča otroški radovednosti in kot pravi vodja otroškega parka Džungla Vesna Dolenc se z malimi in malo večjimi zakajčki vsakodnevno srečujejo tudi pri njih in dodaja: »Pri nas vsak dam raziskujemo, odkrivamo nova spoznanja, stvari, pridobivamo izkušnje, pogum… in se sprašujemo: Zakaj so zebre progaste? Zakaj se hijene smejejo? Zakaj kača nima nog? Legendarna slikanica Zakaj? pisateljice in ilustratorke Lile Prap nam pri tem še kako pride prav. V otroški igri se zrcali ves razvoj, ki ga je posameznik že dosegel. V otroškem parku Džungla pa smo še toliko bolj veseli, da vsak uspešno izveden podvig pričara otrokom nepopisno veselje in ponos.«

V otroškem parku Džungla smo ob tednu otroka pripravili bralno-gibalno urico pod sloganom »Brati pomeni početi podvige«, otroci so se lotili čarobnih ugank in odkrivali ter oponašali džungelske živali. Z njimi je raziskovala in jih zabavala maskota Gibi, ki je vsem sodelujočim mladim radovednežem razdelila tudi praktična knjižna darilca.

Kako pomembna je otroška radovednost, pa nam je opisala tudi Marijana Kolenko, ravnateljica celjske Osnovne šole Lava: »Zakaj-i in kaj-i so večni vprašaji radovednih, iskrivih otrok. Z zakaj-i otroci odkrivajo neznane svetove, burijo domišljijo, množijo znanje in širijo prostrana obzorja. Brez zakaj-ev in vprašajev bi otroci ne bili radovedneži, raziskovalci, predvsem pa odkrivalci in včasih tudi nadlegovalci, se posebej takrat, ko bi očka in mamica rada počivala … Brez zakaj-ev in zato-jev bi bil svet popolnoma dolgočasen!«. Zato v otroškem parku Džungla radovednost skrbno negujejo in ohranjajo skozi celo leto.