Bilanca stanja 2022: Nadpovprečna prodaja trgovcev in porast obiskovalcev

čet, 13 aprila 2023

Nakupovalne destinacije SES v Sloveniji z izredno dobrimi rezultati

V letu 2022 so bili nakupovalni centri SES v Sloveniji še posebej priljubljena in ponovno se je uspešno uveljavila fizična trgovina: upravljavec nakupovalnih središč SES Spar European Shopping Centers je za svojih pet lokacij v Sloveniji dosegel zavidljive rezultate in beleži trend rasti na vseh ravneh. Prihodki od prodaje v ALEJI Ljubljana, Cityparku Ljubljana, Centru Vič Ljubljana, Citycentru Celje in Europarku Maribor so se v letu 2022 povzpeli na skupno dobrih 660 milijonov evrov in tako zabeležili 20 % rast prodaje glede na leto 2021. Nakupovalni centri SES v Sloveniji je obiskalo več kot 23 milijonov ljudi. SES je v letu 2022 investiral v ukrepe povečanja frekvence obiskovalcev in v koncept trajnosti. Tekom letošnjega leta bo v vseh petih nakupovalnih središčih začelo obratovati pet visokozmogljivih fotovoltaičnih sistemov.

Pozitiven razvoj prodaje kot tudi število obiskovalcev kaže, da si je fizična trgovina v nakupovalnih centrih SES po letih pandemije opomogla ter, da so med potrošniki še posebej priljubljeni nakupovalni centri z značajem dogovorjenega mesta srečanja.

Frekvenca obiskovalcev v Sloveniji je bila skozi vse leto zelo razveseljiva in je bila občutno večja kot leto prej.

Več kot 23 milijonov obiskovalcev v petih SESovih centrih v Sloveniji

Rast prihodkov SES Slovenija: + 20 % v primerjavi z letom 2021

Mednarodna skupina SES 2022: 30 nakupovalnih centrov, 3,13 milijarde evrov bruto prodaje (+ 18,5 %), več kot 100 milijonov obiskovalcev

V letu 2023 je v izvedbi 21.000 kvadratnih metrov fotovoltaičnih sistemov

Christoph Andexlinger, CEO SES Spar European Shopping Centers:

»Leto 2022 so zaznamovali izzivi tako za naše trgovske partnerje kot tudi za nas. Eksplozivne cene energentov so seveda vplivale tudi na razvoj stroškov pri poslovanju nakupovalnih središč. V takšnih časih se ponovno potrjuje, da je partnerstvo med našimi trgovskimi partnerji in nami koristno za obe strani,« pravi Christoph Andexlinger, CEO SES Spar European Shopping Centers.

Toni Pugelj, Country Manager (regionalni vodja) SES Slovenija:

»Ljudje so se vrnili k fizični trgovini. Skupaj z našimi trgovskimi partnerji smo se v letu 2022 osredotočali na naše stranke. Poleg doživljajskega značaja smo ponudbo storitev na naših nakupovalnih destinacijah še izboljšali. Hkrati vlagamo tudi v gradnjo na naših lokacijah in pripisujemo poseben pomen ukrepom, ki pomembno spodbujajo trajnost. Oboje je še posebej pomembno za naše obiskovalce.«

Odprlo se je veliko novih, privlačnih vodilnih trgovin

Nakupovalne destinacije SES v Sloveniji se lahko pohvalijo z raznolikostjo trgovin. Novosti v letu 2022 kažejo na veliko privlačnost lokacij: blagovni znamki HUGO in BOSS sta se v Sloveniji predstavili v Europarku Maribor. Septembra 2022 je bila zaključena obsežna prenova megamarketa Interspar v Citycentru Celje, odprla pa se je trgovina XS Toy Store z veliko ponudbo otroških igrač. Pestra ponudba svetovnih modnih znamk v Cityparku je dodatno obogatena z odprtjem največje trgovine HalfPrice in prenovo nekaterih trgovin, kot sta Desigual in CCC. ALEJA, najmlajši nakupovalni center v Sloveniji, je svojo ponudbo še dodatno razširila s turistično agencijo Relax in otroško ponudbo v trgovini s.Oliver Kids.

ISO-certificiran sistem upravljanja energije

Nakupovalni centri SES na več načinov upoštevajo idejo »zelene gradnje« (Green Building). Ta se začne s trajnostnim načrtovanjem centrov, nadaljuje z uporabo inovativne tehnologije in se razširi na uporabo obnovljivih virov energije. Upravljavec SES že od leta 2019 deluje s sistemom upravljanja energije v skladu s standardom ISO 50001:2018. V letu 2022 je bil sistem upravljanja energije uveden na vseh nakupovalnih lokacijah SES v Sloveniji. Pridobili so tudi certifikat TÜV AUSTRIA.

Dosledna podnebna strategija: Izgradnja fotovoltaike v nakupovalnih centrih

V letu 2022 je bila predvidena izgradnja visoko zmogljivih fotovoltaičnih sistemov za vseh pet nakupovalnih centrov. Sistemi s skupno močjo 4300 kilovatov bodo začeli obratovati junija 2023 in bodo v prihodnje pokrivali približno petino lastnih potreb nakupovalnih centov po električni energiji. To je enako, kot če bi zasadili 55.000 dreves na leto. V projekt je bilo investiranih 5,5 milijona evrov.

Nakupovalne lokacije SES v Sloveniji

SES upravlja pet uspešnih nakupovalnih destinacij v Sloveniji: ALEJO Ljubljana, Citypark Ljubljana, Center Vič Ljubljana, Citycenter Celje in Europark Maribor, ki  so v letu 2022 skupaj dosegli prodajo v višini več kot 660 milijonov evrov. To ustreza povečanju prodaje za več kot 20 % v primerjavi s prejšnjim letom. Leta 2022 je nakupovalne centre obiskalo več kot 23 milijonov ljudi.

ALEJA kot finalist za nagrade ECSP Awards

Večnamenski nakupovalni center ALEJA je bilo leta 2022 nominirano za finalista mednarodnega tekmovanja ECSP Design and Development Awards. Zmagovalci bodo razglašeni maja 2023 v Milanu. Nakupovalni center, ki se je odprl maja 2020 v času pandemije, navdušuje z edinstveno arhitekturo, sodobnim konceptom in izjemno nakupovalno izkušnjo.

SES je zelo zadovoljen z razvojem po vsej Evropi

Matična družba SES Spar European Shopping Centers upravlja skupno 30 večjih nakupovalnih destinacij v šestih evropskih državah: 27 nakupovalnih centrov, dve podružnici Retail Parks in nakupovalno ulico z več kot 830.000 kvadratnimi metri najetih površin v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Italiji, na Madžarskem in na Češkem. SES je vodilni upravljavec centrov za velike nakupovalne centre v Avstriji in Sloveniji.

Bruto prodaja in število obiskovalcev v nakupovalnih ccentrih SES v Avstriji, Sloveniji, Italiji, na Madžarskem, Hrvaškem in Češkem sta se v prejšnjem letu močno povečala. Z več kot 100 milijoni obiskovalcev so trgovski partnerji leta 2022 ustvarili prodajo v skupni vrednosti 3,1 milijarde evrov v nakupovalnih centrih SES (+ 18,5 % v primerjavi z letom 2021). Celotno gledano so nakupovalni centri v Avstriji presegli prodajno raven iz leta 2019. V preteklem letu je SES vložil 35 milijonov evrov v vzdrževanje in trajnostne predelave, kot so obsežni fotovoltaični sistemi in obsežne LED-predelave. V Lienzu na Vzhodnem Tirolskem se je začela gradnja hotela, kot prvega dela nakupovalne četrti v središču mesta. Tako pri posodabljanju obstoječih nakupovalnih centrov, kot pri načrtovanju novih lokacij, SES sledi svojemu vodilnemu načelu ustvarjanja nakupovalnega utripa, ki se odraža v zadovoljstvu strank.

Regionalni gospodarski motor in delovna mesta za 18.000 zaposlenih

409 zaposlenih v šestih evropskih državah skrbi za vsakodnevne posle v podjetju SES – od razvoja do delovanja nakupovalnih centrov in organizacije. Nakupovalne lokacije SES so delovna mesta za skupno okoli 18.000 zaposlenih iz maloprodajnega, gastronomskega in storitvenega sektorja.

SES Spar European Shopping Centers

SES razvija, gradi in upravlja nakupovalna središča v šestih državah: v Avstriji, Sloveniji, Italiji, na Madžarskem, Hrvaškem ter na Češkem. Podjetje s sedežem v Salzburgu trenutno upravlja 30 nakupovalnih lokacij v Srednji, Južni in Vzhodni Evropi z najemno površino (GLA) več kot 830.000 kvadratnih metrov. SES je vodilni na trgu v segmentu velikih nakupovalnih središč v Avstriji in Sloveniji. Z več kot 100 milijoni obiskovalcev na leto so trgovski partnerji v nakupovalnih središčih SES v letu 2022 ustvarili prodajo v višini 3,13 milijarde evrov. SES ponuja svoje znanje tudi na področjih razvoja projektov, vodenja gradnje, oddaje trgovinskih prostorov, upravljanja centrov in objektov kot tudi storitve za zunanje lastnike nakupovalnih središč. Nakupovalna središča SES so prejela že več domačih in mednarodnih nagrad za arhitekturo in oblikovanje, trajnostnost, prometno načrtovanje in inovativno trženje. SES je del skupine SPAR Österreich.

Več informacij: www.ses-european.com in presse.ses-european.com

Več informacij:

Toni Pugelj, direktor družbe SES Slovenija
Telefon: 01 518 49 01
E-pošta: toni.pugelj@ses-european.com

za Citycenter Celje
Snežana Delakorda, PRIMA komunikacije d.o.o.
M: +386 41 66 11 78
E: snezana@prima-komunikacije.si