Plastična Venera, ki rešuje plaže

Annarita Serra je umetnica, ki plastiko spreminja v umetnine. Problem plastike, ki onesnažuje oceane, živi z izbiro in možnostjo, da odpadke spremenimo v umetniško delo. Daje jim drugo življenje.

Annarita Serra se je rodila na Sardiniji in odraščala v Milanu, kjer tudi živi. Končala je Srednjo umetniško šolo Brera, nato pa je začela študirati arhitekturo. Njene slike so bile razstavljene doma, pa tudi v Španiji in Franciji. Potem ko je leta 2000 videla plažo, posuto s plastiko, je svojo energijo in umetniško izražanje posvetila okoljskemu ozaveščanju. Serra v svojih značilnih kompozicijah uporablja večinoma plastiko, ki jo je nabrala sama.

Bistvo njenega talenta je ponovno rojstvo plastičnih odpadkov v naši družbi. Predstava o odpadkih: predmeti, ki jih najdemo na plaži, so običajno napačno razumljeni kot povsem nepomembne smeti. Njihov obstoj je čista poezija, morda na trenutke celo žalostna; Serra pa ima znanje, s katerim svoje sporočilo pozitivno prevede skozi umetnost.

Odpadke so zibali morski valovi, zgladila jih je impulzivnost narave. Zna jim prisluhniti, sliši njihovo zgodbo, komunicirajo z barvami in oblikami, ki izhajajo iz današnje hitre masovne proizvodnje. Umetnica, ki se posveča problemu onesnaževanja morij. Pogosto reproducira ikone pop kulture, kot so znani hollywoodski igralci, pri čemer sestavlja različne koščke, s čimer ustvarja vtis kot da bi šlo za prave poteze s čopičem. Šele ko se poglobimo v nov pristop pojmovanja slikarstva, lahko prepoznamo »smeti s plaže«.