Še
00 Dan
00 Ura
00 Min
00 Sek
: : :
do Miklavža
Promocija

Evropski teden boja proti raku

čet, 25. maja
Dogodek

Čas je, da pomislite nase

V Citycentru Celje bo v četrtek, 25. maja 2023, ob Evropskem tednu boja proti raku, Nacionalni inštitut za javno zdravje, območna enota Celje v sodelovanju z Društvom za boj proti raku regije Celje, s Centrom za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje in Fakulteto za zdravstvene vede v Celju, pripravil informativno svetovalne dogodke, namenjene širši javnosti in osredotočene na promocijo zdravega načina življenja ter zgodnje odkrivanje raka.

Program

  • od 9. do 20.30 ure, bodo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Območna enota Celje in Društva za boj proti raku regije Celje predstavili državni presejalni Program Svit, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Obiskovalce bodo seznanjali s koristnimi priporočili za preprečevanje in pravočasno odkrivanje te oblike raka. V spremstvu strokovnjaka se bodo lahko obiskovalci sprehodili skozi napihljivi model debelega črevesa in ob nazorni razlagi spoznali delovanja debelega črevesa in morebitne bolezenske spremembe. Predstavili bodo tudi državna presejalna programa Zora in Dora ter splošna priporočila proti raku, ki so zapisana v Evropskem kodeksu proti raku.
  • od 9. do 18. ure, bodo strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje izvajali brezplačne meritve krvnega tlaka. Na voljo bodo za vprašanja kako se lahko posamezniki vključijo v brezplačne delavnice za zdrav življenjski slog, ki jih bodo spodbujale k izbiri zdravega načina življenja in jim pomagale do boljšega počutja ter zdravja. Sodelovali bodo tudi pri predstavitvi presejalnih programov in splošnih priporočil proti raku.
  • od 9. do 18. ure, bodo študenti Fakultete za zdravstvene vede v Celju izvajali prikaz samopregledovaja dojk in mod na učnih modelih, ter osveščali o nevarnostih sončnih žarkov (rak kože).