Promocija
pet., 31 maj
Promocija

Evropski teden boja proti raku

EVROPSKI TEDEN BOJA PROTI RAKU in SVETOVNI DAN BREZ TOBAKA

V Evropskem tednu boja proti raku, ki bo potekal od 25. do 31. maja 2024 pod geslom »Pogovarjajmo se o preventivi raka«, in ob Svetovnem dnevu brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, bodo zdravstveni strokovnjaki v Citycentru pripravili informativni dogodek, namenjen širši javnosti in osredotočen na promocijo zdravega načina življenja ter zgodnjega odkrivanja raka.

Program preventivnih stojnic, ki bodo potekale v petek, 31. maja 2024:

  • od 9. do 18. ure bodo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Območna enota Celje v sodelovanju z ambasadorji Programa Svit in Društvom za boj proti raku regije Celje obiskovalce seznanjali s splošnimi priporočili proti raku, ki so zapisana v Evropskem kodeksu proti raku. Udeležence bodo seznanjali z državnimi presejalnimi programi Svit, Zora in Dora. Predstavili bodo tudi priporočila in meje manj tveganega pitja alkohola.
    -od 9. do 18. ure bodo strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje predstavljali brezplačne delavnice za zdrav življenjski slog in obiskovalce spodbujali k izbiri zdravega načina življenja in s tem boljšega počutja ter zdravja, ter s pomočjo dinamometra preverili moč oprijema in funkcionalnost rok. Sodelovali bodo tudi pri predstavitvi presejalnih programov in splošnih priporočil proti raku.
  • od 9. do 18. ure bodo študenti Fakultete za zdravstvene vede v Celju prikazovali pravilen način samopregledovanja dojk in mod na učnih modelih, obiskovalce bodo spodbujali k rednemu spremljanju dojk in mod, saj lahko tako posameznik sam poskrbi za pravočasno odkrivanje teh oblik raka. Izvajali bodo tudi brezplačne meritve krvnega tlaka in sladkorja v krvi. Seznanjali bodo tudi s splošnimi nasveti proti raku.
  • od 9. do 13. ure bodo strokovnjaki Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo obiskovalce seznanjali o škodljivosti kajenja ter spodbujali k opuščanju kajenja tobaka in s tobakom povezanih izdelkov. Izvajali bodo meritve ogljikovega monoksida (CO) v izdihu kadilca. Razdeljevali bodo različna zdravstveno vzgojna gradiva.

Lepo vabljeni.

Več informacij: Tatjana Škornik Tovornik, e-naslov: tatjana.skornik-tovornik@nijz.si, telefon: 03 42 51 141