Razstava
pon., 10 jun.
-
sob., 22 jun.
Razstava

Čebela velikanka

Vljudno vabljeni na razstavo največje makete čebele na svetu, ki bo potekala v Citycentru od 10. do 22. junija. Vsebina razstave:

  • Razstava čebelarske opreme v sodelovanju za ČD Henrik Peternel Celje – panji, točilo za med, kadilo, čebelarska obleka itd.
  • Makete nekaterih najbolj značilnih čebelnjakov v Slovenji.
  • Fotografije o čebelah in urbanem čebelarjenju in zanimivostih čebelarjenja.

Razstavo bodo obiskali tudi medičarji in lectarji, ki bodo predstavili svojo dejavnost in ponudili svoje izdelke.

Čebelarska zveza Slovenije
Galerija razstave

3D MAKETA ČEBELE KRANJICE

3D-kranjica, fizični model čebele delavke slovenske avtohtone kranjske čebele, je v celoti plod slovenskega znanja in je bil izdelan s pomočjo najsodobnejše računalniške opreme in 3D tiska. Ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko, ki je bila do mikrona natančno slikana z Micro CT napravo in zatem povečana. Maketa čebele v dolžino meri 170 cm, ima več gibljivih delov, stoji na vrtljivi in osvetljeni platformi ter ima devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku, ki predstavljajo najzanimivejše dele čebeljinega telesa. Model je nastal lani avgusta ob slovenskem predsedovanju Svetu EU, nato je bil na ogled v slovenskem paviljonu na razstavi Expo v Dubaju, kjer si ga je ogledalo skoraj milijon ljudi, aprila pa je bil postavljen tudi v ljubljanskem Cankarjevem domu. 3D model čebele je namenjen zlasti izobraževanju in osveščanju najširše javnosti o čebelah ter promociji čebelarstva.

Veliko pozornosti je deležna razstavljena kranjska sivka (slovenska avtohtona čebela), in sicer največja na svetu, ki v 90 % morfološko ustreza pravi čebeli.
v razmerju 1: 100, skoraj meter velika kranjska sivka (slovenska avtohtona čebela)

Več o 3D kranjici