Etno pustni karneval - Citycenter

Etno pustni karneval

Celje, 6. 2. 2015

Največji etno pustni karneval doslej v Celju

Več kot 100 najbolj prepoznavnih slovenskih etno mask in 3000 krofov za celjske pustne šeme

V celjskem Citycentru se bo na pustno soboto, 14. februarja, obiskovalcem nakupovalnega središča predstavilo več kot 100 najbolj prepoznavnih slovenskih etno mask. ŠKOROMATI, LAUFARJI in ORAČI s KORANTOM, prvič skupaj v Celju, bodo ob 11. , 15. in 18. uri na osrednjem prireditvenem prostoru predstavili bogato kulturno dediščino slovenskega pustnega izročila. Nenazadnje pa bodo v Citycentru, zdaj že tradicionalno, poskrbeli za pogostitev maškar s kar 3.000 pustnimi krofi. Z njimi se bodo posladkale tudi pustne šeme, ki bodo v torek pustovale v središču mesta.

Ob navedenih terminih se bodo posamezne skupine predstavile na osrednjem prireditvenem prostoru, sicer pa jih bo moč srečevati skozi ves dan na ulicah Citycentra Celje, ko bodo ustvarjale pravo pustno - karnevalsko vzdušje.

Skupina Škoromatov prihaja s Podgrada v Brkinih in veljajo za prvo in najstarejšo omenjeno masko na slovenskem. Imena mask in sam obred pustovanja se na teh prostorih ohranja že več kot 700 let.

Laufarji so doma v Cerknem in so edina še ohranjena tovrstna skupina v Sloveniji. Njihova značilnost so iz lesa izrezljane maske (larfe) in zelo domiselno izdelana oblačila. Spremlja jih tudi izvrstna godba.

Orači iz Markovec so znani daleč naokrog. V njihovi skupini se pojavlja pokač, trije pari konjičev, plužar, pobirač in s ptujsko-haloških krajev, nepogrešljivi korant.

Številnim obiskovalcem Citycentra Celje bo tako na letošnjo pustno soboto omogočeno srečati se in od blizu spoznati tri najbolj prepoznavne slovenske etnološke maske in uživati v pravem karnevalskem vzdušju. Za torkovo pustovanje pa pripravljajo ob 17. uri otroško pustovanje z gusarjem Bertom in Piko Nogavičko.

Dodatne informacije in pojasnila:

Nena Horvat, vodja marketinga v Citycentru Celje
T: 03 425 12 57
M: 031 301 099
E: nena.horvat@city-center.si

Snežana Delakorda, odnosi z javnostmi PRIMA komunikacije
G:: 041 661 178
E: snezana@prima-komunikacije.si